返回列表 回復 發帖

Reef crystals salt!

今日新試尼隻salt,溶完倒落個缸度,出現大量白色微粒,果d係咪鈣黎嫁? 有冇ching用尼隻salt係咁嫁?同埋尼隻salt用嘅份量好似多D,是否正常?請解答!
6月中開缸!tank size:60x17x30
skimmer:BM200P
成員:2x黃肚籃摩,1x黑武士,1x醫生蝦,1x海參,1x籃吊,1x小丑,1x士多啤梨,1x橙尾古b,3x小小丑,1x籃圈,1x橙波吊b,1x藍面b,1x石美人,
橙蓋定白蓋, 唔同產地, 我用白蓋算ok, 橙蓋就mama, 有白色粒粒.
橙蓋定白蓋, 唔同產地, 我用白蓋算ok, 橙蓋就mama, 有白色粒粒.
renewdanny 發表於 2009-5-6 02:09
我買盒裝嫁!係咪d salt幾粗粒吓?因為之前用ab and red sea 都係好粉狀,倒salt嘅時侯感覺倒好似有d煙霧出,但crystals完全冇,筆salt時啪啪聲好似似重身咁,我驚盒salt有問題咋!(過期?)
成員:2x黃肚籃摩,1x黑武士,1x醫生蝦,1x海參,1x籃吊,1x小丑,1x士多啤梨,1x橙尾古b,3x小小丑,1x籃圈,1x橙波吊b,1x藍面b,1x石美人,
盒裝應該係橙蓋果隻,唔sure. 呢隻salt都好粉好好溶ga wor. 我未用過盒裝唔知.
盒裝應該係橙蓋果隻,唔sure. 呢隻salt都好粉好好溶ga wor. 我未用過盒裝唔知.
renewdanny 發表於 2009-5-6 02:25
THX!
我之前用都係咁,要攪好耐,落左缸等一排先清返.

而家用sea treasure,入水即溶,平靚正,不過好似好小師兄用.

而家用sea treasure,入水即溶,平靚正,不過好似好小師兄用.
Koala 發表於 2009-5-6 05:38
我都係用rc....橙色...

應該係啲salt未完全溶解...好似一片片好細片咁

不過我都係照倒落缸...好快就會分解
我都係用rc....橙色...

應該係啲salt未完全溶解...好似一片片好細片咁

不過我都係照倒落缸...好快就會分解
kailun111 發表於 2009-5-6 13:09
橙色好似係葵鹽

Koala 發表於 6-5-2009 05:38
我都試用緊,以前用TM $480=750L, e+1盒$240=3包而每包200L好粉 版主roy介紹
遲d又試下先..多謝師哥!!
我都試用緊,以前用TM $480=750L, e+1盒$240=3包而每包200L好粉 版主roy介紹
skimmer 發表於 2009-5-6 17:49
受潮...舊貨???
100L Tank|17 Fish|瀘桶
07|藍倒吊
08|藍圈 圈帝 藍面b 小丑x2 青麽x2  紅龍
09|太后 一幢 圓點金眼吊 澳洲神仙 澳洲藍面
10|巴西石美人 金麻包x2
受潮...舊貨???
aalau99 發表於 2009-5-6 21:08
可能係呀!不過算啦下次試吓用sea treasure salt先,係咪ok嫁?